Vi blogger om Teknologi Rekruttering IT AI Innovasjon

De 6 største feilene ved IT rekruttering

IT rekruttering av IT spesialister Endelig-Mandag
Endelig Mandag er spesialister på IT rekruttering og attrahere passive kandidater, og vi ønsker å dele 6 gode tips slik at dere kan unngå å gjøre de største feilene innen rekruttering.

Del dette blogginnlegget

Konkurransen for å tiltrekke seg IT spesialister er utfordrende, og bransjen er i stadig endring.
Det kan derfor lønne seg og tenke nøye gjennom deres rekrutteringsstrategi.

Den tradisjonelle tilnærmingen er for det meste forankret i utdaterte metoder og kulturelle omgivelser som er igjen fra rekrutteringsbransjen barndom. Bedrifter som er villige til å tilpasse seg, kan få seg selv i «pole position» for å tiltrekke seg de beste IT spesialistene.

1. Utilsiktet skjevhet i rekrutteringsprosessen

Det er en stor konkurranse mellom selskaper å tiltrekke seg de beste IT-spesialistene. For å inkludere alle kandidater, bruk kjønnsnøytrale beskrivelser som kreativ, problemløser, løsningsorientert, etc. Ha fokus på faglig kompetanse, samt personlighetstrekk og verdier som passer inn i deres bedrift.

Det er godt kjent at innen IT utvikling er det en skjevhet mellom kjønn. Dermed er det en mulig gevinst i å tiltrekke seg dyktige, kvinnelige IT spesialister. Ifølge Gallup mener 39% av kvinner at selskapets omdømme eller merkevare er svært viktig for dem når de vurderer en jobb. Samtidig mener 32% at det er svært viktig med selskapets formål. Vi ser at selskaper som lykkes med kjønnsnøytral rekruttering er bevisste. Da med kommunikasjon og selskapets uttrykk, atlså merkevare, hensikt, formål og omdømme. Særlig innen IT rekruttering ser vi at kunder kan ha en utilsiktet maskulin undertone. Tenk dere om to ganger før dere ber om de beste «kode-ninjaene», «nerder» eller «krigere».
Målet er å kunne gjøre rekrutteringsprosessen så  kjønnsnøytral og åpen som mulig. Da vil dere sannsynligvis også tiltrekke et bredere spekter av gode kandidater.

2. Det er dyrt å være lite attraktiv.

Å være en attraktiv arbeidsgiver er naturligvis viktig for å tiltrekke seg nye kandidater. Men det er også svært viktig for å beholde og engasjere dagens ansatte.

Attraktivitet handler ikke utelukkende om lønn. Det handler om selskapets employer branding strategi. Flere undersøkelser støtter opp under at merkevare, omdømme, visjon, hensikt og verdier blir viktigere enn noen gang for å fremheve selskapets attraktivitet.

Å kun bruke lønn som eneste virkemiddel er ikke effektivt. Det er viktig å se på de totale fordelene du kan tilby, skreddersy dem til de IT kandidater du prøver å tiltrekke. Viktige faktorer her er godt arbeidsmiljø, bra faglig miljø, høy trivsel, meningsfylt arbeid, ansatt-eierskap, forsikringer, miljøprofil og fleksibilitet. Derfor er vi i Endelig-Mandag opptatt av at våre kunder differensierer seg fra sine konkurrenter, slik at våre kandidater kan tenke «What`s in it for me?» Det å skape en sterk kultur i virksomheten for deling av kunnskap og erfaring ser vi er meget viktig for nye ansatte.

3. Manglende fokus på kompetanse og videreutvikling for ansatte.

Det handler selvfølgelig ikke bare om å skreddersy fordelene dine. Å  beholde gode IT spesialister krever kontinuerlige investeringer.

Teknologien utvikler seg raskt, og dette betyr at konstant faglig utvikling er avgjørende. Ved å ikke øke kompetanse og gi læringsmuligheter innad vil du stå igjen med et lite attraktivt produkt/tjeneste til dine kunder. Videreutvikling er ikke bare en nødvendighet, men de beste IT spesialistene forventer det.

Faglig påfyll øker også trivsel blant ansatte og gjøre dere til et mer attraktivt sted å jobbe. Ett eksempel vil være å ha månedlige teammøter med fokus på deling av kunnskap. Dette vil kunne skape en kultur der de ansatte knytter tettere bånd, bygger bedre relasjoner og oppleve at deres kunnskap blir verdsatt og hørt. Å skape en slik atmosfære gjør at de ansatte føler tilhørighet, og ønsker å forbli en del av denne kulturen.

4. Utdatert teknologi

IT spesialister liker å bli utfordret, og hvis dere jobber med nye og spennende teknologier som de kan lære og finne ut av, vil det gjøre dere til et uendelig mer fristende selskap å jobbe for. Ingen ønsker å gå tilbake til en teknologi som de jobbet med for mange år siden. Det kan være kostbart å sikre at du har de mest oppdaterte teknologiene. Men det vil betale seg selv når det gjelder å tiltrekke seg de mest ambisiøse og engasjerte IT fagfolkene.

Utdatert teknologi er også en hovedårsak til at IT spesialister ser etter nye muligheter hos andre selskap. Ved å ha oppdatert teknologi, er det enklere å beholde dagens ansatte. Bonusen er å være et attraktivt sted å jobbe for nye mulige IT-kandidater.

Oppdatert teknologi, produkter og tjenester som selskapet tilbyr sine kunder, vil også heve kvaliteten i leveransen til kunden.

Attraktive IT spesialister er spesielt fokusert på ny teknologi, nye trender, ny kode og ser verdien av å skape gode løsninger for kunder. Dermed er det avgjørende at dere som selskap hele tiden er oppdatert på teknologi.

5. Mangelfullt teknisk intervju.

Et teknisk intervju er en selvfølgelighet for å avdekke kandidatens kompetanse og erfaring.

Et teknisk intervju skal være tilpasset nivået som passer den kompetansen dere ser etter. Typisk eksempel kan være fag-test, kode-test, kunnskaps-test. Intervjuet skal ha fokus på kandidatens tekniske kompetanse og forståelse, samt teknisk kunnskap og erfaring for å fylle stillingen. Det anbefales at det tekniske intervjuet blir foretatt av fagledere, gjerne sammen med HR.

Det finnes selskaper som har ekspertise i å bistå kunder med tekniske intervju. Vår generelle anbefaling er at alle tekniske intervjuer gjøres in-house av faglige ledere. En enkel grunn for å gjøre intervjuet in-house er at kandidaten får det rette faglige inntrykket av dere som et selskap.

Presset for å ansette nye kandidater er ofte høyt. Dermed er det viktig at dere i forkant av en ansettelse har forberedt ett grundig teknisk intervju, for å unngå  feil kandidat eller bomme på kandidatens faglige kvaliteter.

Den vanligste grunnen til feil innen IT rekruttering  er svake/mangelfulle tekniske intervjuer.

 

6. Mangelfull planlegging

 

Vinduet som er åpent for rekruttering av passive kandidater er kortere enn ved aktive jobbsøkere.

Dessverre har vi i Endelig-Mandag opplevd at kunden ikke setter av tid til intervjuer/tekniske intervjuer og dette har ført til at kandidaten mister interessen. Tiden er viktig når dere skal signere valgt kandidat. Vinduet for å signere rett kandidat krever besluttsomhet i den siste avgjørende delen for å lande kandidaten.

IT spesialister er meget etterspurt i markedet, og det er avgjørende at kandidaten opplever at han/hun blir ivaretatt på best mulig måte.

I sluttfasen må målet være å lande rett kandidat innen maksimalt to uker fra første kontakt. Alltid innen utgangen av inneværende kalendermåned.

Endelig Mandag IT rekruttering  er et  nytenkende rekrutteringsselskap som bruker prisvinnende AI i alle våre IT rekrutteringsoppdrag. Ved å bruke Endelig Mandag for å finne IT utviklere og spesialister vil våre kunder få muligheten til å følge rekrutteringsprosessen live via vårt rekrutteringsverktøy. Enten dere søker etter IT utviklere, IT teknologer, IT prosjektledere eller IT arkitekter vil dere oppleve at vi i Endelig Mandag er fagspesialister på å attrahere passive jobbsøkere. Vi er ikke headhuntere, men jobber med people-matching for våre IT kandidater. Endelig Mandag har god kunnskap og erfaring om IT fagfeltet, og våre kunder ser på oss som en trygg og solid leverandør, Vi har flere vellykkede rekrutteringer bestående av spesialister innen IT fagfeltene og IT utviklingsspråk som:.NET, React, Flutter, JavaScript, HTML5, C#, C++, Angular, Java, samt også IT-teknisk arkitektur, løsningsarkitekter og digitale forretningsutviklere.
Vi jobber med mange IT oppdrag med IT spesialister som Front-end, Back-end og Full-stack utviklere, samt Devops. Flere av våre IT-rekrutteringsoppdrag har også vært å rekruttere Data Scientists, IoT-spesialister og Sky-spesialister.
I følge en spørreundersøkelse fra LinkedIn i Norden, svarte 71% at de er interessert i å høre om nye jobbmuligheter, men kun 5% av IT-spesialister søker jobb.
Endelig-Mandag benytter seg av AI som IT-verktøy for å attrahere nettopp disse passive IT-spesialistene som ikke søker jobb. Det gir våre kunder en klar fordel i å rekruttere IT-spesialister, IT-utviklere og IT-teknologer.

Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat om hvordan vi kan attrahere de beste IT-kandidatene til deres selskap

Abonner på vårt nyhetsbrev

Utforsk mer

Endelig-Mandag It rekruttering
Blogg

3 år som rebeller og pionerer!

I dag er en spesiell dag for oss i Endelig-Mandag: Vi feirer 3 år siden vi begynte å realisere drømmen om å skape en virksomhet

Vil du se hvordan vi endrer rekruttering?

Olav Brunborgs vei 4-6
1396 Billingstad

© Endelig-Mandag | Alle rettigheter forbeholdt | Personvern