Vi blogger om Teknologi Rekruttering IT AI Innovasjon

Burde du bytte jobb?

Rekruttering innen IT - Endelig-Mandag
Skal du lykkes, må du elske det du gjør.Med din faglige kompetanse og erfaring kan du velge å jobbe hvor du vil. Det vet du. Det vet vi. Opplever du mestring er det lettere å få fokus på det store bildet. Den følelsen du får når du er i flytsonen og blir faglig utviklet. Den erfaringen du sitter igjen med når du utgjør en forskjell og det er tilrettelagt for at du skal lykkes. Vi tar en titt på fordeler med et jobbskifte.

Del dette blogginnlegget


Det er i utgangspunktet veldig vanskelig å gi konkrete svar på et så individuelt spørsmål som «Skal jeg bytte jobb?»
 

Vi har tatt en prat med Egil Thengs, Konseptutviklingsanvsvarlig i Endelig-Mandag for å se om vi kan komme frem til et fornuftig svar. Egil har over 15 års erfaring  med rekruttering innen tech/IT- og energibransjen, og vil prøve å dele av sin erfaring for å gi deg litt veiledning. 

Vi starter med «fødselen» av begrepet Employer Branding.

Employer branding ble lansert i 1996 av Ambler og Barrow. 
I denne studien definerte de Employer Branding som følgende: “Pakken av funksjonelle, økonomiske og psykologiske fordeler ansatte assosieres med virksomheten de jobber for».
Reisen fra 1996 til idag er ett kvantesprang, men teorien om å gi til sine ansatte var født.

 – Idag tar de fleste selskaper svært godt vare på sine ansatte
Takk og pris opplever de aller fleste at de blir meget godt tatt vare på av dagens arbeidsgiver.
Aldri før har selskaper hatt mer fokus på hvordan de skal få ansatte i selskapet til å trives. Strukturen i de fleste selskaper i Norge er meget flat og de aller fleste arbeidsgivere går meget langt for å få alle sine ansatte til å trives. Dette omfatter ikke bare trivsel, men innbefatter også personlig utvikling.

–  Et jobbskifte skjer oftere nå enn tidligere.
 Noen trives utmerket med å være på et sted med trygge rammer og da kan man godt være et sted i 20 eller 50 år. Andre vil kanskje opp og frem. Da er det mer normalt å bytte jobb ett sted mellom fire til syv år, sier Egil Thengs.
Selv om dette selvsagt er bransjestyrt er snittet i en stilling i IT-bransjen litt over 3 år.

– Rekrutteringsbyråene sin rolle i markedet
Gjennom de siste års enorme opptur i Tech og IT-bransjen har flere og flere rekrutteringsbyråer dukket opp. Min generelle oppfatning av disse selskapene er meget solid, sier Egil Thengs. De har stort sett kandidatens beste som sitt fokus. De ønsker å gjøre en forskjell, dette gjelder for både kandidatene og selskapene.
Jeg tror det er få rekrutteringsbyråer som tenker at om man bare flytter  kandidat fra A til B så er det bra nok. Jeg opplever at den generelle tanken er at det ikke er bare kandidaten men også selskapet som flyttes fra A til B gjennom gode prosesser for begge parter.  «Konsekvensen» av  flere rekrutteringsbyråer i markedet er at det er blitt mer legitimt å skifte jobb oftere.

– Det er kandidatens marked
Det er en stor fordel for oss seriøse rekrutteringsbyråer at det nå er kandidatens marked. Det vil minne oss på at grunnen til at vi går på jobb er for våre mulige kandidater.
Jeg opplever at også her er det et skifte i markedet.  Det er blitt færre selskaper som selger inn usannheter og for gode sannheter til kandidater.
Det er faktisk blitt en bransje-standard å ha mest mulig transparente prosesser med både kunder og kandidater, sier Thengs.

– Teknologien endrer bransjer
Det som overrasker meg stort er at rekrutteringsbransjen  er den bransjen som teknologisk har stått lengst stille med tanke på ny teknologi.
Utfordringen med teknologi og rekruttering er at vi jobber med mennesker.  Takk og pris vil alltid People 2 People være nøkkelen for å lykkes.
Dermed har utviklingen av teknologi vært utfordrende. Dette er fordi påstandene om at maskiner tenker konkret og matematisk og aldri kan slå følelser. Og følelser er avgjørende for å lykkes med tanke på et mulig jobb-bytte.
Det er først nå med inntog av Machine Learning og AI at bransjen tar store steg fremover. Gjennom å koble teknologi med mennesker og følelser oppstår det en litt magisk situasjon, et er nemlig du som står igjen som vinneren. Det er hva som er viktigst for deg som skal ivaretaes. Og det er det som er fordelen med blande teknologi inn i et ellers så menneskestyrt bransjesegment. Vi får både i pose og sekk. Og du vinner aller mest.

–  Står du stille så blir du «dessverre» også sett
Gjennom alle mine år med rekruttering er det uten tvil at det er de som beveger seg som vinner.
Står du for lenge i en stilling du har mistet motivasjonen til, mister du fort din verdi i et kompetativt marked, sier Egil.
Når motivasjon for en jobb daler, når man opplever at man verken blir utfordret nok faglig eller føler at man står litt på stedet hvil er øyeblikket  da man skal se etter muligheter.
Det er bevist i flere studier at de som treffer på tid når man skal bytte jobb er både lønnsvinnere og bygger sin egen karriere bedre.

– Ta eierskap til ditt eget personlige brand
Din verdi er ekstremt ettertraktet, men det er fortsatt din oppgave å ta vare på ditt eget personlige brand. Sett mål for egen karriere. Vær våken for muligheter. Ha fokus på å forbedre og utvikle deg teknologisk. 
Det er du som eier ditt personlige brand og det er den verdien nåværende og eventuelle fremtidige arbeidsgivere vil verdsette.
Som jeg alltid sier: «Stein-alderen stoppet ikke fordi de gikk tom for steiner»

– Hva er så fordelene av a bytte jobb litt oftere?
2 ting er meget utpreget  her: 1- Man får et økonomisk utbytte, ofte i form av høyere lønn og bedre betingelser. 2- Man får et bredere kompetansefelt, større nettverk og nye muligheter til å utvikle egen kompetanse.
I tillegg tror Thengs at et jobbskifte kan hjelpe på motivasjonen. At det kan føre til nye impulser og skjerper hjernen litt. Det er ikke alltid gøy å jobbe halvautomatisk fordi du egentlig kan gjøre jobben i blinde. Gå etter personlige utfordringer. Ta valg som bygger deg personlig, bygger CV og bygger kompetanse.

– Det er alltid et «Men»…

Man skal ifølge Thengs være var med å bytte jobb altfor ofte.
– Dersom jeg ser på CV-en at det har vært raske skifter som kommer for ofte, kan man begynne å lure på årsaken. Ofte er det logiske grunner, som at det har vært tidsbegrensede engasjementer og prosjekter, men det kan også si noe om en person har vanskeligheter med å komme inn i en ny jobb og et nytt miljø.
Bytt jobb når du er helt sikker på at det er det rette for deg akkurat nå. 

Det er du som eier prosessen. Og ditt eget brand. Bruk det fornuftig. 

Abonner på vårt nyhetsbrev

Utforsk mer

Endelig-Mandag It rekruttering
Blogg

3 år som rebeller og pionerer!

I dag er en spesiell dag for oss i Endelig-Mandag: Vi feirer 3 år siden vi begynte å realisere drømmen om å skape en virksomhet

Vil du se hvordan vi endrer rekruttering?

Olav Brunborgs vei 4-6
1396 Billingstad

© Endelig-Mandag | Alle rettigheter forbeholdt | Personvern