Vi blogger om Teknologi Rekruttering IT AI Innovasjon

Mot-tilbud – er det tap for begge parter?

Tilbud fra nåværende arbeidsgiver - Endelig-Mandag AS

Del dette blogginnlegget

I dagens konkurransepregede arbeidsmarked for teknologer er det normalt at ansatte vurderer å forlate sin nåværende stilling for nye muligheter.
Når du først har bestemt deg for å si opp og levere inn oppsigelsen din, kan det være en vanskelig og følelsesmessig belastende prosess. Imidlertid blir det enda mer komplisert når din nåværende arbeidsgiver forsøker å holde deg igjen med et mot-tilbud.

Og bare for å gjøre det verre; det kan potensielt være den giftigste ansettelsesavtalen du kan ha.

Jeg har gjennom flere år som rekrutterer dessverre sett at mot-tilbud slår veldig hardt tilbake for den ansatte, og at selskaper som gir mot-tilbud taper enda mer når den ansatte slutter kort tid etter at mot-tilbudet ble gitt.
Det er svært mange grunner til aldri å akseptere et mot-tilbud, men jeg vil ha fokus på de 6 mest potensielt ødeleggende faktorer for din karriere ved å akseptere et mot-tilbud.
Avslutningsvis vil jeg gi noen svært gode råd til deg som er der at du tenker at å gi mot-tilbud til en ansatt som har sagt opp er en god ide.
Jeg kan garanterer at det er ingen god ide for hverken ansatt eller selskap.

Risiko for deg som ansatt:

Tap av tillit og lojalitet
Å akseptere et mot-tilbud kan føre til at du mister arbeidsgiverens tillit. De kan oppfatte det som manglende lojalitet at du vurderte andre jobbmuligheter. De blir kanskje usikre på hvor engasjert du er, og om du vil vurdere å slutte igjen i fremtiden. Dette tapet av tillit kan svekke din posisjon i bedriften og begrense dine muligheter for vekst og karrieremuligheter internt.

Ingenting endres bortsett fra lønnen din
De grunnleggende problemene som fikk deg til å vurdere andre jobbmuligheter vil fortsatt være der – ting og folk endrer seg ikke over natten.
Du vil også miste muligheten av å lære av nye kollegaer og opparbeide deg verdifull kompetanse.

Du kan tape om selskapets økonomi endres
Endringer i marked og selskapets økonomi kan bli en utfordring for deg frem i tid. Dersom selskapet må nedbemanne, er det dessverre en viss risiko for at ansatte med høyere lønn enn gjennomsnittet kan bli rammet først. Her vil også mistanke om manglende lojalitet være en mulig faktor.
Du blir kanskje trukket i tvil av kollegaer

Dårlige nyheter sprer seg raskt i en organisasjon, og det gjelder spesielt når det handler om lønn. Tenk deg at kollegaene dine gjør den samme jobben som deg, men tjener betydelig mindre. Hvordan tror du de vil reagere når de får vite om lønnsforskjellen? Det er dessverre en stor sjanse for at de setter spørsmålstegn ved din motivasjon. De kan lure på om du kun er opptatt av penger og ikke bryr deg om jobben eller kollegaene dine, og de tviler på din evne til å være en god lagspiller. Misnøye og ubehag kan skape en splittet arbeidsplass.

«Dessverre har jeg hørt flere historier om at arbeidsmiljøet ble ødelagt etter at lønnsforskjeller ble kjent.» – Egil Thengs, Concept Manager

 

Du sier til deg selv at du ikke er klar for utvikling og endring

Er du sikker på at du vil si nei til utvikling og nye muligheter?

Å tro at du ikke er klar for endring er en fristelse mange kjenner seg igjen i. Men husk at det å stå stille kan koste deg dyrt i lengden.Tenk på verdien av å utvikle deg faglig og lære av nye kollegaer, hente motivasjon og inspirasjon fra et nytt arbeidsmiljø, og øke din verdi som ansatt for fremtidige arbeidsgivere.

Å takke nei til nye utfordringer kan bety at du mister verdifulle læringsmuligheter, begrenser din karriereutvikling og potensiale og du blir hengende etter i et dynamisk arbeidsmarked.Er det verdt å risikere alt dette for en kortsiktig lønnsøkning i din nåværende stilling?

Spørsmålet er enkelt: Vil du signere den farligste lønnsøkningen som finnes?

 

 

Ulempene for arbeidsgiver:

 

I et marked preget av hard konkurranse om dyktige Tech og IT-ressurser, kan fristelsen være stor for arbeidsgivere å tilby mottilbud til ansatte som har sagt opp. Men er dette en klok strategi?

Når en ansatt sier opp, kan panikken fort melde seg hos arbeidsgiveren. Tankene kretser rundt hvem som skal ta over oppgavene, hvor lang tid det tar å finne en erstatter, og kostnadene ved rekruttering og opplæring.

Markedet for Tech og IT er dessverre preget av mangelen på teknologer, noe som gjør det enda vanskeligere å finne den rette kandidaten med relevant kompetanse. Det er derfor fristende å ta den «enkle» veien og tilby et mot-tilbud, ofte i form av en lønnsøkning, for å overtale den ansatte til å bli.

Men er dette en bærekraftig løsning? Tall fra en undersøkelse av McKinsey & Company tyder på det motsatte:

  • 50% av de som godtar et mot-tilbud slutter likevel innen 6 måneder.
  • 90% slutter innen 18 måneder.
  • 50% opplever synkende motivasjon.
  • 25% angrer på at de sa ja til mot-tilbudet.

I tillegg til de negative effektene på den enkelte ansatte, kan mot-tilbud også ha en ødeleggende innvirkning på bedriftskulturen. Når noen ansatte får betydelig høyere lønn enn andre, kan det skape misnøye og følelse av urettferdighet, ansatte kan bli usikre på sin egen rolle og verdi i bedriften, og de som ikke får mot-tilbud kan miste motivasjon og bli mer tilbøyelige til å se etter andre jobbmuligheter.

Er det verdt å risikere alt dette for å beholde en ansatt som mest sannsynlig vil slutte uansett?

 

Abonner på vårt nyhetsbrev

Utforsk mer

Vil du se hvordan vi endrer rekruttering?

Olav Brunborgs vei 4-6
1396 Billingstad

© Endelig-Mandag | Alle rettigheter forbeholdt | Personvern